A Piece of Puglia at Panzero Rotterdam

A Piece of Puglia at Panzero Rotterdam

My name is Yvette and I am a 23-year old resident of Rotterdam. For MenuBlender I test the nicest cafés and restaurants in town!

This time, MenuBlender took me to an authentic, Italian place, right in the middle of the city center. The restaurant, located at the lively Botersloot, looks very colorful and cozy. I receive a warm welcome from the two Italian gentlemen that run the place: Luigi and Mimmo. The two are both from the South-Italian region Puglia, but got to know each other in London. I take a seat on the sunny terrace and enjoy the lively atmosphere of the place.

You can browse and order Panzero meals through MenuBlender app or website.

Regional owners and food

I used the MenuBlender app to order the ‘Panzerotto Classico’ and the ‘grilled vegetables sandwich’. The ‘Panzerotto’ (plural: Panzerotti) is, like the name suggests, the signature dish of Panzero. It is a fried calzone dish with a sweet or savory filling. “People often call the Panzerotto ‘Panzero’. There is no need to correct them: it is great that people call the dish by our name!”, Mimmo laughs. On the menu of Panzero one can find, not only the Panzerotti, but a large variety of Italian meals, bites and drinks. The food can best be described as ‘Apulian Streetfood’ and originates from the South-Italian region, just like the owners.

“The majority of our employees are Italian, but we do have an English and Belgian colleagues now”, Mimmo says. “We want to create an authentic, Italian experience for visitors. For us (Italians), eating is not just filling your stomach, it is a social experience. We want people to feel at home and find our place ‘gezellig’”. “All sorts of people come to Panzero”, Luigi says. “Business people, tourists, student and families: they all find their way here!”.

A roof over their head

Finding the right place/location was not an easy task. Time after time, they were just too late to get the place they wanted. Without a large network in the Netherlands, it seemed almost impossible to find the right spot. But then, Luigi saw two painters in the building at the Botersloot. He boldly asked the two men whether the place was still up for rent. “They told me that the place was not rented yet. I left my business-card behind and a week later we got the good news: the building was ours!”. Panzero opened its door at the start of September 2016.

A piece of Puglia in Rotterdam

A large, remarkable ceramic vase shines in the corner of the room. “This vase belonged to my grandma, Luigi says. “We wanted to buy a similar vase but my dad reminded me that my grandma (in Italy) still owned such vase. I called her and she allowed me to bring it here”. The huge vase was transported to the Netherlands in a tailor-made box. “In the past, people persevered oil in these types of vases”, Mimmo tells. “Oil was our gold”. The ladder that hangs from the ceiling also has a relation to oil: the object was used to pick olives from the trees. “The elements at Panzero all refer to our region”, Mimmo says.
Mimmo and Luigi notice that customers become more curious about Puglia. “We tell them about our region through our food”, Mimmo says. “We sometimes even act as a travel agency! We give people travel tips if they want to visit Puglia and have even organized trips in the past for clients”, he laughs.
The two gentlemen see a bright future. The plans for a second business have been made, but the two are still unsure about the location of the new place. For now, we can enjoy all the greatness that they have to offer at Panzero at the Botersloot!
All dishes on MenuBlender offered by Panzero are discounted by around 20%! Order now and enjoy quality food for less.

Browse meals @ Panzero

Waan je in Puglia bij Panzero

Mijn naam is Yvette en ik ben 23-jarige, gelukkige inwoner van Rotterdam. Voor MenuBlender test ik de leukste cafés en restaurants in deze mooie Havenstad.

MenuBlender bracht me deze keer naar een authentiek Italiaans zaakje in de binnenstad: Panzero. Het restaurantje, gelegen aan de levendige Botersloot, oogt gezellig en kleurrijk. Bij binnenkomst word ik welkom geheten door Luigi en Mimmo, de Italiaanse eigenaren van Panzero. Beide heren komen uit de regio Apulië in Zuid-Italië (in het Italiaans: Puglia), de hak van de laars, maar leerden elkaar kennen in London. Ik neem plaats op het zonnige terras aan de achterkant van de zaak.

Klik hier om de gerechten van Panzero te bekijken.

Panzero x MenuBlender

Regionale eigenaren en gerechten

Via de MenuBlender app bestelde ik de ‘Panzerotto Classico’ en de ‘gegrilde groente sandwich’. De Panzerotto (meervoud Panzerotti) is, zoals de naam al verraad, hét gerechtje van Panzero. Het is een gefrituurd calzone gerechtje met een zoete of hartige vulling. “Mensen noemen de Panzerotto vaak ‘Panzero’, naar de naam van onze zaak, lacht Mimmo. “Het is niet nodig om hen te corrigeren: het is leuk dat mensen het product naar ons noemen!’ Naast de Panzerotti is er genoeg ander lekkers te vinden op de kaart. Op het menu staat ‘Ampulian Street Food’ en het eten is dus, net als de eigenaren, afkomstig uit de Zuid-Italiaanse regio.

“De meerderheid van onze medewerkers is Italiaans, maar we hebben nu ook een Engelse en Belgische collega”, vertelt eigenaar Mimmo. “We willen mensen een authentieke, Italiaanse ervaring geven. Voor ons (Italianen) is eten een sociale bezigheid. We willen dat mensen genieten en dat lijkt te lukken. We horen vaak dat klanten zich hier ‘thuis’ voelen en het gezellig vinden”. “Er komen allerlei soorten mensen naar Panzero’, vertelt Luigi. ‘Zakenmensen, toeristen, studenten en families: ze weten ons allemaal te vinden!’.

Panzero x MenuBlender

Een dak boven het hoofd

Het was voor Luigi en Mimmo niet makkelijk om een geschikt pand in handen te krijgen. Keer op keer visten ze naast het net. Zonder een groot netwerk in Nederland leek het bijna onmogelijk om een geschikte locatie te vinden. Tot dat Luigi ‘s morgensvroeg twee schilders aan het werk zag in het pand aan de Botersloot. Hij besloot de stoute schoenen aan te trekken.”Ik liep naar binnen en vroeg of het gebouw te huur was”, vertelt Luigi. “Ze vertelden me dat het nog niet verhuurd was. Ik liet mijn kaartje achter en een tijdje later kregen we het goede nieuws: het pand was voor ons!’’. Panzero opende begin september 2016 haar deuren.

Via MenuBlender kan je de gerechten van Panzero bestellen met zo’n 20 procent korting! Bestel nu en geniet van goed eten voor een lage prijs.

Panzero x MenuBlender

Een stukje Puglia in Rotterdam

In de hoek van het zaakje staat een grote, opvallende keramieken vaas. “Deze vaas is van mijn oma geweest’, vertelt Luigi. “We wilden een soortgelijke vaas kopen maar toen herinnerde mijn vader mij eraan dat mijn oma precies zo’n vaas had staan (in Italië). Ik mocht hem meenemen”. De vaas werd in een op maat gemaakte kist vervoerd naar Nederland, waar deze nu pronkt bij Panzero. “In dit soort vazen werd vroeger olijfolie bewaard” vertelt Mimmo. “Olie was ons goud”. “De elementen in de zaak verwijzen allemaal naar onze regio’, aldus Mimmo.

Mimmo en Luigi merken dat klanten door Panzero nieuwsgierig worden naar Puglia. “We vertellen doormiddel van ons eten over ons land, vertelt Mimmo. “We zijn soms zelfs een reisbureau. We geven mensen tips voor het bezoeken van Puglia en hebben zelfs excursies georganiseerd voor klanten”, lacht hij.
De heren zien de toekomst zonnig tegemoet. De plannen voor een tweede zaak zijn er. Waar, dat weten ze nog niet. Voor nu kunnen we ieder geval genieten van een authentieke ervaring bij Panzero aan de Botersloot.

Bekijk de aanbiedingen @ Panzero